Storytelling in organisaties

Verhalen vertellen. Het is al zo oud als de mensheid. Ook in het bedrijfsleven is verhalen vertellen of kortweg Storytelling in enkele jaren tijd enorm populair geworden. En terecht. Verhalen verbinden en geven je organisatie een gezicht. Het zijn de persoonlijke verhalen van jou en je medewerkers / collega’s die het bedrijf vormen en het bestaansrecht versterken.

Wat zijn dan die verhalen?

De salesafdeling die een innovatief plan bedacht heeft om brandstof te besparen en daarmee veel duurzamer opereert. Denk aan het team verpleegkundigen dat na een intensief coachingstraject veel beter samenwerkt, of de manager die zijn mensen dagelijks motiveert met een gezonde dosis humor en een enorme gedrevenheid. Zo zijn er nog legio verhalen op te noemen die jouw bedrijf uniek maken.

Schat aan informatie

Door de verhalen van medewerkers, cliënten, klanten en / of andere stakeholders op te tekenen en te delen, blijf je dicht bij jezelf en je organisatie. En tegelijkertijd levert het een schat aan informatie op. Onbetaalbare input voor bestuur en management die met deze verhalen kunnen toetsen hoe er daadwerkelijk gedacht wordt over het werk en het bedrijf. De uitkomsten geven interessante inzichten voor je interne communicatiebeleid, kunnen de basis vormen voor een corporate story of het vertrekpunt voor je externe communicatiebeleid.

Vergroot je geloofwaardigheid

Storytelling wordt nog wel eens misbruikt voor het schrijven van succesverhalen. Maar dat is juist niet de bedoeling. Het werken met persoonlijke verhalen vraagt om een kwetsbare opstelling. Ja, dat is spannend en eng. Maar openheid over tegenslag en de manier hoe je daarmee omgaat, vergroten juist je geloofwaardigheid en het eerlijke gezicht van de organisatie naar buiten toe.

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kan Storytelling integreren in je hele corporate communicatiestrategie. Ook is het mogelijk om met verschillende interviews en verhalenseries te werken. Denk aan ervaringsverhalen van medewerkers, klanten etc. Staat er een bedrijfsjubileum aan te komen of gaat de directeur met pensioen? Koester deze jubileumverhalen en leg ze vast in een jubileummagazine vol met boeiende verhalen, grappige anekdotes, tips en productinformatie of dat wat jij graag wilt delen met je lezers.

Versterk je organisatie met Storytelling

Wil je weten hoe Verhaalkracht jouw bedrijf of organisatie kan versterken met Storytelling? Durf jij het aan? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal.

Wil je meer weten over Levensverhaal Basis?

Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek. 

Toch liever uw verhaal in boekvorm?

Kijk dan bij Levensverhaal Compact of Levensverhaal Uitgebreid

Verhaalkracht

Yvonne de Haan
Dr. Klinkertweg 21-27,
8025 BR Zwolle 
06-38897671
yvonne@verhaal-kracht.nl