‘Jezus is mijn voorbeeld geworden’

Dit is het levensverhaal van oud-herbergbewoner Moses. Hij wordt geboren in een Christelijk-Armeens gezin, maar door de genocide vervolging op Christenen, ziet hij het levenslicht in Irak. Onder het regime van Saddam Hussein en de heersende Christenhaat is de situatie ook daar niet veilig. Als hij drie jaar is vlucht Moses met zijn ouders en zusje naar Nederland. Het is nog maar het begin van een veelbewogen leven vol ups en downs. 

Eenmaal in Nederland lijken ze een rustig toekomst op te kunnen bouwen, maar niets is minder waar. Moses vader is getekend door de ervaringen in zijn geboorteland. In Nederland raakt hij geestelijk de weg kwijt en op een kwade dag gaat het helemaal mis. Voor de ogen van zijn kinderen vermoordt hij zijn vrouw. Moses is dan nog geen vier jaar oud. Zijn zusje was te jong om dit drama te onthouden, maar Moses kan het zich nog steeds herinneren. Zijn vader wordt opgepakt en heeft uiteindelijk zes jaar in de cel gezeten.

Festivals en evenementen

Moses en zijn zusje gaan naar een groot pleeggezin in Hardenberg waar ze jarenlang liefdevol worden opgevoed door Ineke Johannes. Zij heeft voor ons gedaan wat ze kon en heel veel tijd en liefde in ons geïnvesteerd.” Moses ontdekt samen met Ineke dat hij het muzikale talent heeft geërfd van zijn moeder en leert zichzelf accordeon en piano spelen en gaat al snel op les. Hij speelt uren achter elkaar en bereikt zo’n hoog niveau dat hij zelfs wordt gevraagd voor optredens. Zijn opvoedmoeder rijdt met Moses het hele land door voor optredens op festival en andere evenementen. De muziek wordt een uitlaatklep in een hele moeilijke periode. ,,Ik kon moeilijk in slaap komen. Ik voelde me vaak heel erg verdrietig en in de war. Heel vaak wist ik niet wat ik moest doen in deze wereld. Ik zocht iemand die een mannelijk voorbeeld voor me kon zijn, maar die was er niet.”

Moeilijke puberteit

Rond zijn vijftiende wordt Moses opstandig. Hij denkt dat hij het zelf allemaal wel kan en gaat zoveel mogelijk zijn eigen weg. De muziek raakt op de achtergrond en hij raakt verslaafd aan sigaretten en wiet. Zijn pleegmoeder kan op een gegeven moment niets meer voor hem doen. Als hij vijftien is besluit ze hem los te laten. Moses haalt met kunst en vliegwerk nog zijn VMBO-diploma en verhuist daarna naar Zwolle.

Fulltime baan

Tot het moment dat hij zelfstandige woonruimte vindt, verblijft hij kort bij twee gezinnen. Hij is zoekende en probeert zonder succes twee opleidingen op het Deltion College. Zijn eerste fulltime baan ziet hij als een project om te kijken hoe dat bij hem past. Het is een baan bij een grote fotostudio waar hij de kans krijgt om door te groeien tot een leidinggevende functie. Moses werkt er anderhalf jaar en gaat in die periode op zichzelf wonen en haalt zijn rijbewijs.

Gezonde isolatie

Toch voelt hij zich niet gelukkig. Hij worstelt nog steeds met zijn verleden en zijn identiteit. Als hij na anderhalf jaar steeds meer moeite heeft met de koers van het bedrijf, gaan de wegen uit elkaar. ,,Ik was mentaal op en voelde dat ik tijd nodig had voor mezelf. Ik was op zoek naar God en trok me terug in mijn huis. Ik kwam in een gezonde isolatie, want ik had alle tijd om na te denken over mijn leven en hoe ik verder wilde.” Maar als het huurcontract afloopt, laat hij het erop aan komen. ,,Ik liet mijn leven bewust op een dood spoor lopen in de hoop dat ik dichter bij God zou komen. Op het laatste moment hoort hij over de Herberg. Hij kent de locatie, fietste er vaak langs toen hij nog naar Deltion ging en dacht vaak: ,,Wat sneu als je ooit daar terecht kom.” Maar nu lijkt het hem de verstandigste keus. De Herberg biedt onderdak, bijstandsbehoud, en vanuit daar kan Moses kijken naar de volgende stap om zijn problemen onder ogen te zien.

Heftig

,,Het begin was heftig. Ik verbleef in een kleine ruimte en er liepen medebewoners met verslavings- en gedragsproblemen waarvoor ik me niet kon afsluiten. Maar al vrij snel lukte het mij contact te maken met anderen en werd het echt gezellig. We hadden een fijne groep. Het eten was goed en ik vond het heerlijk dat ik werd vrijgesteld van mijn financiële sores en sollicitatieverplichtingen. Ik kon nu echt mijn problemen onder ogen zien. Leren om volwassen te worden en eigen keuzes te maken.”

The Blessing

In de tweede maand van zijn verblijf volgt een bijzonder moment dat voor Moses een ommekeer betekent in zijn leven. Aangezien hij al zijn hele leven zoekende is geweest, vraagt Moses aan een medebewoner of hij mee mag naar een kerkdienst van The Blessing Zwolle, een Pinksterkerk in het wijkcentrum in Holtenbroek. Een kerk die hoort bij de Stichting Johan Maasbach Wereldzending. ,,De muziek, het gesproken woord. Alles raakte mij. Ik werd enorm verdrietig, maar blij verdrietig. Hier voelde ik Gods aanwezigheid. Deze kerk voelde als een plek waar ik mijn hart kon uitstorten en God kon leren kennen. Sindsdien heb ik nooit meer een zondagsdienst of een bidstond gemist.”

_vlo6085

Afkicken en therapie

Zijn geloof geeft hem houvast en kracht in de therapie die volgt. Moses blijkt problematiek te hebben rond hechting en stress. Hij laat zich op eigen verzoek opnemen in een afkickkliniek van Dimence waar hij naast het stoppen met zijn verslaving ook intensieve therapie krijgt aangeboden. Na drie dagen in de kliniek zweert hij de sigaretten en wiet af. Door de therapiesessies en het lezen in de Bijbel krijgt hij steeds meer antwoorden op levensvragen. Langzaam maar zeker vindt hij zichzelf terug.

Woongroep Stichting Timon

Na deze intensieve periode is Moses klaar om uit te stromen. Via de Herberg woont hij sinds april 2016 in de Zwolse binnenstad in een eigen kamer in de semi-zelfstandige woongroep van Timon, een Christelijke hulporganisatie. ,,Ik woon hier zelfstandig maar wel met gelijkgestemden, dat voelt goed. We eten af en toe samen, doen gezamenlijk klussen en kunnen bij elkaar terecht. Maar ik kan me ook terug trekken als ik dat wil. Deze woonvorm is voor mij een ideale overgang van de Herberg naar volledig zelfstandig wonen.”

 

geschreven voor: http://herbergzwolle.nl

foto’s: http://www.margreetvloonfotografie.nl

vormgeving: http://www.krusebc.nl

Reacties (2)

    • Dag Suzanne,

      Dank voor je reactie en excuses dat ik zo laat reageer. Ik check deze site niet meer zo vaak, zoals je gemerkt hebt. Van Moses heb ik helaas geen contactgegevens meer. Wellicht kan je via de Daklozenopvang de Herberg aan zijn contactgegevens komen. Moses heeft daar enige tijd gewoond. En anders wellicht via de kerkgemeenschap waar hij actief is. Groetjes Yvonne de Haan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verhaalkracht

Yvonne de Haan
Dr. Klinkertweg 21-27,
8025 BR Zwolle 
06-38897671
yvonne@verhaal-kracht.nl