Weet wat je drijft. Dat geeft brandstof om door te gaan als het tegenzit

William Meister is 46, maar heeft al vele levens achter de rug. Geboren en deels opgegroeid in Zuid-Afrika, droomde hij van een leven als militair. Tegelijkertijd wilde hij ook voorganger worden. Na een jeugd vol uitdagingen, werd hij het allebei, maar zijn levensgeluk vond hij uiteindelijk in het werk als ondernemerscoach. Zijn missie: anderen inspireren om te blijven geloven in je dromen. Een gesprek met een bevlogen inspirator.

Als kleine jongen wilde je militair worden of dominee. Twee compleet tegengestelde beroepen. Was er een gemene deler?

Nee, hooguit het werken met mensen en het beste uit mezelf halen. Ik bracht mijn eerste jaren door in Zuid-Afrika, maar kwam ook vaak bij familie in voormalig Rhodesië (Zimbabwe). Daar zag ik militaire colonnes, roadblocks en checkpoints. Dat maakte heel veel indruk op mij. Dat wilde ik ook. Tegelijkertijd merkte ik dat ik goed kon luisteren, verbinding kon maken met anderen en ik werd – en word – gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel. Een eigenschap die heel essentieel is in beide beroepen. Zo ontstonden deze twee dromen en die heb ik vastgehouden toen ik naar Nederland kwam.

Wat heb je meegemaakt tijdens je legerjaren?

Ik werd beroepsmilitair bij de landmacht en ben na mijn onderofficiersopleiding geplaatst in Seedorf, Duitsland. In 1997 werd mijn eenheid, SFOR2, naar Bosnië uitgezonden. We kwamen in één van de armste regio’s van Bosnië-Herzegovina. Het gebied was totaal verwoest. Compleet kapot geschoten huizen en spookdorpen waar mensen van het een op andere moment gevlucht waren. Verweerde potten, pannen en speelgoedknuffels zwierven door de straten. Een pijnlijke herinnering aan het leven dat er ooit was. Wij moesten wapens en munitiedepots controleren, patrouilles lopen en door het gebied rijden in pantserwagens.

Wat is je het meest bijgebleven?

Een aanslag met een handgranaat waarbij een collega gewond raakte. Ik vond het heel bizar dat wij, hulpverleners, werden gezien als de vijand. Waarom gooit iemand anders een handgranaat? De dader is wel gepakt, maar het motief heb ik nooit gehoord. Los van dit incident was de hele periode enorm heftig. Je leeft zes maanden onder hoogspanning. Je zit in een gebied vol met landmijnen en overal om je heen is armoede en ellende. Daarnaast heb je nul privacy en zit je zes maanden op elkaars lip. Dat is pittig. Tegelijkertijd vond ik het fantastisch om mee te maken. Dit is waarom ik militair wilde worden. Dat maakte het heel dubbel. Ik was al jong getrouwd en vader van twee kinderen. Ik vond het heel zwaar om afgesneden te zijn van mijn gezin. Daarom ben ik ook uiteindelijk uit het leger gestapt.

 Maar jouw hang naar avontuur bleef…

Klopt. Ik heb daarna een aantal jaren bij de politie gewerkt. Het echte politiewerk vond ik prachtig, maar alle administratie die erbij komt kijken, brak me op. Ik was al actief als jongerenwerker en na mijn studie Theologie werd ik freelance predikant en stond ik op de kansel in verschillende kerken. Dat was eigenlijk ook de start van mijn zelfstandig ondernemerschap. Ik heb dat een paar jaar gedaan, maar ook hier liep ik uiteindelijk vast. Financieel was het lastig, maar vooral het eeuwige ‘gezeur om niks’ was ik zat.

Wat bedoel je daarmee?

Altijd die eeuwige dogma’s. In mijn toenmalige kerkgemeenschap werd homoseksualiteit enorm veroordeeld. Vrouwen mochten geen voorganger zijn of lid van de ouderlingenraad. Al die regels zijn gebaseerd op een paar kleine stukjes tekst die tweeduizend jaar geleden zijn opgeschreven en op 1001 manieren zijn te interpreteren. Laten we gewoon één universele boodschap uit de Bijbel halen: ‘Heb uw naaste lief als uzelf’, en laat al het andere los. Deze wereld wordt een stuk mooier en effectiever als we alle kerkmuren omgooien.

Wat heeft jou geholpen om deze worsteling door te komen?

Liefde en moed. Twee heel belangrijke kernwaarden in mijn leven. Liefde vertaal ik in goed kunnen luisteren en mensen helpen. Moed en doorzettingsvermogen heb je nodig om je staande te houden en door te gaan. Ik ging door een moeilijke tijd, maar de basisopleiding coaching wakkerde een nieuw vuur in mij aan. Ik heb daarna een post Hbo-opleiding Coaching gevolgd en toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. In dit beroep kan ik met mijn achtergrond, ambities en overtuigingen écht van toegevoegde waarde zijn voor anderen. Ik merkte al snel een klik met ondernemers, maar pas na veel jaren van vallen en opstaan, durfde ik me op deze groep te richten.

Wat was de ommekeer?

Toen ik startte met bloggen en podcasts voor ondernemers. Die worden inmiddels goed beluisterd. Onlangs stond ik in de top tien van zakelijke podcasts in ITunes. Ik heb inmiddels klanten in het hele land, werk veel voor Jumbo Supermarkten en oriënteer me op de internationale mogelijkheden. Maar dit succes kwam niet in één dag. Het is domweg een kwestie van goed weten wat je wilt en doorzetten. Moed houden. Weet wat je drijft. Dat geeft brandstof om door te gaan als het tegenzit.

Wat wil je mensen meegeven?

Ik zie mezelf als dromenjager en drakendoder. Die metafoor helpt mij in mijn persoonlijke ontwikkeling. Draken staan symbool voor angsten, onzekerheden, doemgedachten en de angst voor succes. Ik heb geleerd bij alles in mijn leven om draken te doden of op zijn terug te jagen in z’n grot. Soms komen ze terug om jou te prikkelen of scherp te houden. Dus moet je elke keer weer de keus maken. Sta je erin als slachtoffer of als creator? Luister je naar beperkende overtuigingen of durf je erboven te gaan staan? Heb je een draak verslagen, dan komt er wel weer een grotere om de hoek kijken. Je bent dus nooit klaar. Dat hoort bij het ondernemerschap en dat maakt het ook zo mooi. Je kan het beste uit jezelf halen als je daarvoor durft te kiezen.

Reacties (3)

  • William als zeer naaste collega gehad, kan hem alleen maar onderschrijven als iemand die positief in het leven staat en zeer aangename gespreks partner. Samen een hoop mee gemaakt en levenservaring opgedaan. Al de ervaringen zoals in het verhaal omschreven maakt hem zeer zeker de persoon zo als William nu is. Ik herken me zeker in een deel van dit schrijven daar we dit samen van dicht bij hebben mee gemaakt en ervaren en ben er van overtuigd dat dit ons alle maakt zoals we zijn. William je bent zeer zeker integer en oprecht. Heb zeer aangenaam met je samengewerkt, gelachen, gehuild en levens ervaringen met je gedeeld en mee gemaakt. Ik heb je leren kennen als een integer en oprecht persoon.

    Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verhaalkracht

Yvonne de Haan
Dr. Klinkertweg 21-27,
8025 BR Zwolle 
06-38897671
yvonne@verhaal-kracht.nl