“Ondernemen voelt soms alsof je in je blote kont staat”

Annemieke Tissink wist op haar achttiende al dat ze zelfstandig ondernemer wilde worden. Geen makkelijke keus voor iemand die uit angst voor afwijzing zichzelf amper zichtbaar durfde te maken. Maar haar drive was sterker dan haar angst. Ze zette de stap naar zelfstandig ondernemerschap en met succes. Twaalf jaar later is ze samen met haar man en zakenpartner Pieter Henzen eigenaar van de Puurst Ondernemersacademie en hebben ze samen al vele honderden ondernemers geholpen in heel Nederland. Naast persoonlijke coaching verzorgen ze trainingsdagen, netwerkevents en kijken ze al stiekem vooruit over de landsgrenzen heen. Een gesprek met een bevlogen ondernemer.

“Het idee voor het zelfstandig ondernemerschap ontstond tijdens mijn eerste bedrijf, een mini-onderneming binnen mijn Hbo-studie marketing. Maar voordat ik als ondernemer anderen kon helpen, moest ik mezelf ook zichtbaar durven maken. Maar netwerken en acquisitie vond ik vreselijk. Ik voelde een enorme angst om te worden afgewezen. Dat had te maken met mijn verleden. Als kind ben ik behoorlijk gepest en leraren zagen weinig potentie in mij. Dat had me bang en onzeker gemaakt. En als je heel veel afwijzing kent, is het niet heel natuurlijk om zelfbewust op potentiele klanten af te stappen en te zeggen: ‘Hier ben ik.’”

Hoe heb je die angsten overwonnen?

“Door stages en bijbanen had ik ervaren dat ik niet onderaan de ladder wilde beginnen. Ik zocht werk waarin ik zowel strategisch als uitvoerend kon meedenken. Dat kon ik het beste als ondernemer, vond ik. Dan mag ik het doen op mijn manier en is er geen baas die me kan neerknallen. Ja, zo sterk was toen die angst voor afwijzing. Ik wist dat ik met mezelf aan de slag moest als ik het ondernemerschap wilde omarmen. En dat heb ik gedaan. Ik ben gestapt op de trein van persoonlijke ontwikkeling en ook niet meer uitgestapt. Je moet jezelf blijven stretchen als zelfstandig ondernemer. Daardoor heb ik leren omgaan met kritiek en heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ben gelukkig met wie ik ben en voel geen angst meer voor netwerken en acquisitie. Maar uitgeleerd ben ik nooit. Ik volg trainingen in binnen- en buitenland. Daar investeren we heel veel in. De kennis die ik opdoe, geef ik weer door aan mijn klanten.”

Wat deed je de eerste jaren als eigenaar van Puurst?

“Ik was marketingcommunicatie adviseur. Maar ik merkte vrij snel dat mijn advies niet altijd werd opgevolgd. Mooie rapporten verdwenen door drukte en de waan van de dag nog wel eens in een bureaula en dat vond ik natuurlijk niet leuk. Niet voor mezelf, maar ook niet voor mijn klant. Zo kwamen ze niet verder en juist resultaat zien is een belangrijke drijfveer voor mij. Zo rond mijn 24-ste kreeg ik het ondernemerschap beter in de vingers en besloot ik het anders te gaan aanpakken. Ik ging kleine zelfstandigen helpen met hun marketing en ze begeleiden in het proces om beter zichtbaar te worden. Dat was voor mij de belangrijkste stap geweest in mijn bedrijf. Ik mocht strategisch adviseren en mensen in actie zetten. Dit voelde goed, maar ik wilde meer. Gaandeweg ontstond het idee om een plek te creëren waar ondernemers zich thuis mogen voelen, fouten durven maken en ambities en dromen durven uit te spreken. Een plek waar ze samen met mij en Pieter een plan durven maken om die dromen te realiseren. Die plek werd in 2013 de Puurst Ondernemersacademie. Naast één op één coaching, geven we Masterclasses en zijn we dit jaar gestart met de Puurst netwerkbijeenkomsten.”

Waarin verschilt Puurst met andere coaching bureaus?

“We zien een verschuiving naar online coaching, maar Puurst houdt vast aan persoonlijke begeleiding. Voor mij is het belangrijk om ondernemers te helpen, zodat ze het beste uit zichzelf halen en daardoor ook uit hun bedrijf. Dat lukt het beste als je ze echt leert kennen en weet wat hun drijfveren en doelen zijn. Dat is een proces van doorvragen totdat je op de kern heb bereikt. Dat proces van doorvragen hebben we zelf ook doorlopen en dat was pittig. Pieter ging maar door met ‘waarom’ vragen stellen. Op een gegeven moment was ik zijn vragen zat en brulde ik: ‘Nou daarom doe ik dit, want ik weet hoe het is als mensen niet in je geloven. Ik weet hoe het voelt als je er niet mag zijn.’ Dat was een confronterend moment, maar het gaf mij heel veel inzichten. Gelukkig had ik mensen om me heen die wel in mij geloofden, waardoor ik al heel veel heb bereikt. Nu wil ik er voor anderen zijn. Omdat ik geloof in ondernemers, ook op de momenten dat ze dat geloof misschien zelf kwijt zijn. Samen gaan we kijken hoe deze mensen hun doelen kunnen bereiken. En natuurlijk geldt daarbij practise what you preach. Als ik zeg: ‘durf het maar,’ dan moet ik ook dingen doen die ik spannend of angstig vind.”

Noem eens iets

“Haha.. nou heb je even. Ik ben voor onze nieuwe website naakt op de foto gegaan.”

Hoe dat zo?

“Ondernemer zijn, voelt soms best wel kwetsbaar. Ik heb wel eens gekscherend tegen Henk en Irmgard, onze huisstijl ontwerpers, gezegd dat het ondernemerschap voor mij soms voelt alsof ik in mijn blote kont sta. En dat hadden ze goed onthouden. Voor onze nieuwe site presenteerden Henk en Irmgard een voorstel met daarbij een naaktfoto van mij. Ik moest wel even slikken, maar dacht ook gelijk: ‘Dit gaan we doen.’ Het accepteren van mijn lichaam was door mijn pestverleden lang niet altijd vanzelfsprekend. Nu hou ik gewoon van mezelf zoals ik ben. Dus ik heb ook ingestemd met het idee. Maar geloof me; ik moest wel heel erg uit mijn comfort zone. De fotoshoot vond niet plaats in een intieme, veilige studio. Nee, ik stond in een stervenskoud weiland in Wijhe met een team van vijf mensen om mee heen. En af en toe kwam er ook nog een fietser voorbij…”

Maar je hebt het wel gedaan.

 “Ja, het was wel lef hebben. Maar deze foto staat symbool voor wat wij met Puurst willen uitdragen. Maak werk van je ambities en durf daarin stappen te zetten. Is je drive sterk genoeg om uit je veilige comfort zone te stappen?”

Hoe ver reiken jouw ambities?

“We hebben de afgelopen zes jaar honderden klanten mogen helpen. Maar mijn doelen worden steeds groter. Er is altijd weer een volgend niveau waar we naar streven. Op de achtergrond zijn we aan het kijken welke internationale mogelijkheden. Maar we zullen niet zomaar over de landsgrenzen heen stappen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Bovenal staat vast dat we voldoening blijven halen uit ons werk.”

Wat geeft jou voldoening?

“Dat kan van alles zijn. Een fijn gesprek of een compliment. Maar de meeste voldoening voel ik als ik echt heb bijgedragen aan de behoefte van iemand anders. Dat is mijn drive waarvoor ik elke dag met plezier mijn bed uit kom.”


Tekst: Yvonne de Haan / www.verhaal-kracht.nl

Foto’s: Annemieke Tissink – Puurst Ondernemersacademie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verhaalkracht

Yvonne de Haan
Dr. Klinkertweg 21-27,
8025 BR Zwolle 
06-38897671
yvonne@verhaal-kracht.nl