verhalen herinneringen

Mijn leraar Duits had ‘t goed begrepen

“Durch, für, ohne, um, bis, gegen, entlang!!” In mijn gedachten zie ik nog mijn leraar Duits als een soort hoofd van de commando’s door het klaslokaal van MAVO4 stampen terwijl hij de voorzetsels van de vierde naamval opdreunt. En met effect. Ze zitten in mijn geheugen geramd om er nooit meer uit te gaan.

Nu jaren later weet ik waarom mijn leraar er destijds voor koos om deze woorden erin te stampen. Het was puur een effectief middel om te zorgen dat het toch zou blijven hangen. Onze hersens zijn niet ‘gemaakt’ om losse woordjes te onthouden, want die zijn niet te linken aan een groter geheel. Ze krijgen hooguit een plaatsje in ons korte termijn geheugen, maar als je er niets mee doet, ben je ze zo weer kwijt. Met verhalen vertellen werkt dat heel anders…

Beroemdste boek ter wereld

Woorden krijgen pas betekenis als we ze kunnen plaatsen in een groter geheel; in een verhaal. Zo maken we er beelden bij en kunnen wij ze onthouden en doorvertellen aan anderen. Zo zijn verhalen van generatie op generatie doorverteld aan elkaar. Denk maar aan het beroemdste boek van de wereld; de Bijbel. Verhalen die ruim tweeduizend jaar later nog steeds een grote inspiratiebron vormen voor miljoenen mensen over de hele wereld.

Hartverwarmend

Verhalen krijgen nog meer betekenis als je er iets van jezelf in stopt, het persoonlijk maakt. Eerlijk is eerlijk, mijn vorige blog vond ik best spannend om te schrijven. Ik vertelde over mijn eigen zoektocht om met persoonlijke verhalen aan de slag te gaan en de stappen die ik daarin zet. Ik was heel benieuwd of – en zo ja hoe – mensen erop zouden reageren. Maar dat was hartverwarmend. Oud-studiegenoten, vrienden en collega’s stuurden een reactie. Moeders op het schoolplein gaven me een bemoedigend klopje op de schouder, of vertelden me dat mijn verhaal ze geraakt had. Wow!

Mooie kansen

Het sterkte mij om verder in te gaan op dit pad. Het mooie is dat ik met mijn keuze voor persoonlijke verhalen schrijven ook vrijwel direct hele mooie kansen kreeg, zoals het schrijven van een levensverhaal voor een vrouw uit het noorden van het land en een uitnodiging van een grote organisatie om persoonlijke verhalen te schrijven als onderdeel van de nieuwe corporate identity. Wat een mooie kansen. Daar ben ik heel erg dankbaar voor en uiteraard houd ik jullie op de hoogte van het verloop.

Kwetsbaarheid

De kracht van een mooi persoonlijk verhaal zit ‘em voor mij in kwetsbaar durven zijn. Waarom? Herkenning! Ieder mens is anders, maar veel van wat we meemaken, voelen en ervaren, is universeel en dus herkenbaar voor veel mensen. En wat herkenbaar is, dat onthoud je makkelijker.

Slobbertruien & Soldatenkistjes

Het verhaal van mijn leraar Duits klinkt jou misschien ook wel bekend in de oren. Het feit dat ik het rijtje die malle naamvallen nog exact weet, komt omdat ik het kan linken aan een groter verhaal. Als ik denk aan de Duitse lessen, zie ik mijzelf weer zitten in dat bedompte lokaal met mijn docent die door het lokaal marcheerde met z’n soldatenkistjes en naar zweet stinkende slobbertruien. (De beste man hield volgens mij niet van douchen…brr.)

In mijn volgende blog vertel ik je meer over de kracht van persoonlijke verhalen en wat mij daarin inspireert en uitdaagt. Wil jij weten hoe jij met persoonlijke verhalen jouw bedrijf of organisatie versterkt? Neem dan contact met mij op of check deze pagina. Ik help je graag verder.

Fijne dag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verhaalkracht

Yvonne de Haan
Dr. Klinkertweg 21-27,
8025 BR Zwolle 
06-38897671
yvonne@verhaal-kracht.nl