“Ik krijg hier heel veel energie van”

In mijn blogrubriek ‘Zichtbaar sociaal’ belicht ik elke maand een sociaal bedrijf of project. Wat zijn de drijfveren van de mensen achter deze nieuwe initiatieven? Wat onderscheidt hun van andere ondernemers en wat is hun toekomstdroom?

Minou Gosker is voor mij geen onbekende. Begin jaren negentig waren we klasgenoten van de MAVO op het Thomas a Kempiscollege in Zwolle. Daarna gingen we allebei onze eigen weg en kwamen we elkaar af en toe nog eens tegen. Maar het werd tijd om bij te praten toen ik hoorde dat ze was gestart met de Lunchwinkel. Een bijzondere lunchroom waar het eten o.a. wordt bereid en geserveerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar zit een mooi verhaal in en dat vond Minou gelukkig ook. Zij vertelt over haar passie voor mensen en haar droom met de Lunchwinkel.

Minou Gosker - Lunchwinkel 20141103_164355Wakker stoten

“Het idee voor de Lunchwinkel is langzaam gegroeid toen ik nog werkte voor zorgorganisatie Frion. Ik zocht naar een manier om ‘werk’ plekken te realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar wel in het hart van de samenleving.

In samenwerking met het bedrijf van mijn man Merijn; Gosker Zorg BV lagen er meer mogelijkheden. Gosker Zorg heeft een cadeauwinkel en atelier. De producten worden gemaakt en verkocht door mensen met een verstandelijke beperking. Daarmee biedt hij dus ook dagbesteding aan. Merijn groeide uit zijn bedrijfspand en was naar iets anders op zoek, toen mijn plannen voor de Lunchwinkel concreter werden. Op een gegeven moment werd ik ’s nachts wakker en wist ik het. Ik stootte Merijn wakker en zei; ‘Ik ga het roer omgooien’ nu is het echt tijd dat ik ook een eigen bedrijf ga starten.”

Op slag verliefd

Enige horeca-ervaring had Minou al opgedaan met projecten voor haar werkgever. Toen ze met Merijn het leegstaande pand bekeek aan de Nieuwe Markt was ze op slag verliefd. “Ik was alles al gelijk aan het inrichten. Ik wist zeker dat ik hier een lunchroom met cadeauwinkel wilde starten waar mensen zouden kunnen gaan werken met een arbeidshandicap. Zo hebben we het ook aangepakt. De Lunchwinkel beneden en Gosker Zorg op de eerste verdieping met een atelier waar schilderijen en andere artikelen worden gemaakt.”

 Kinderhoek

Na de eerste stap in het pand, volgt een intensieve periode. Onderhandelen met de gemeente over de horeca-vergunning, ondernemersplan schrijven, horeca-cursussen volgen en het pand inrichten als lunchroom. “Ik had weinig budget, dus dan moet je creatief zijn. De bar en tafels zijn van steigerhout en gemaakt door onze medewerkers, de stoelen zijn mooie, oude schoolstoelen.

Ik houd wel van een stoere uitstraling. Maar vind het ook belangrijk dat het gezelligheid uitstraalt en dat je je hier op je gemak voelt. Ik heb er ook een kleine kinderhoek bij, extra aantrekkelijk voor jonge gezinnen.”

Participatiemaatschappij

“De Lunchwinkel staat in de oude binnenstad van Zwolle. Midden in de maatschappij, hier komt de participatiemaatschappij tot leven. Mensen met een arbeidshandicap werken in een omgeving waar volop leven en bedrijvigheid is. Ze maken volwaardig deel uit van de maatschappij en dat is precies wat ik wil.”

terras 2 Lunchwinkel kopieBasiskaart

Desondanks loopt Minou ook tegen de beperkingen aan die het werken met deze doelgroep met zich meebrengt. ‘Ik heb nu op de lunchkaart gezet dat hier mensen met een arbeidshandicap werken en dat het soms iets langer kan duren voordat de lunch wordt geserveerd. Dat was nodig, want ik merkte dat niet iedere klant evenveel geduld heeft en dat begrijp ik ook. Je wilt niet twintig minuten wachten op een broodje. Daarom heb ik ook bewust gekozen voor een basiskaart met lekkere en voedzame gerechten die eenvoudig en snel te bereiden zijn. Zo kan ik kwaliteit bieden en het werk overzichtelijk houden voor mijn personeel. Ik werk vooral met streekproducten. Daarmee kunnen we ons onderscheiden en tegelijkertijd versterken we de streekproducenten- en verkopers hier in de regio.”

Dromen

“Ik begin net en heb nog heel veel te ontdekken en te leren. In de toekomst wil ik de ruimte met cadeauartikelen uitbreiden, maar eerst maar de Lunchwinkel goed op de kaart zetten. En zoals het nu gaat, ben ik al heel tevreden. Ik krijg hier zoveel energie van. Als ik zie hoe mijn mensen door dit werk groeien in hun zelfvertrouwen. Dan geeft mij dat een enorme boost om door te gaan. Ik zou graag nog veel meer mensen met een beperking hier een werkplek gunnen. We zijn in gesprek met welzijnsorganisatie Travers om mensen uit de bijstand arbeidservaring te laten opdoen. Ik hoop dat we dat kunnen realiseren. Het zou toch fantastisch zijn als hier iemand die al jaren thuis zit, weer het plezier in werken hervindt.”

Meer weten?

www.delunchwinkel.nl

 

 

 

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verhaalkracht

Yvonne de Haan
Dr. Klinkertweg 21-27,
8025 BR Zwolle 
06-38897671
yvonne@verhaal-kracht.nl