Binthout heeft hart voor hout én mensen

BLOGRUBRIEK ‘ZICHTBAAR SOCIAAL’

De maatschappij verhardt en er lijkt steeds minder ruimte voor naastenliefde. Ik heb veel moeite met die hardheid en streef juist naar meer liefde in de samenleving. Gelukkig ben ik lang niet de enige. Bedrijven, ondernemers en andere instanties of initiatieven met een ‘sociaal hart’, bied ik een podium in mijn blogrubriek ‘Zichtbaar sociaal’.

Deze keer: Binthout

De werkplaats R10 aan de Zwolse Rietenweg oogt als een creatieve broedplaats voor kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve geesten zoals Typhoon die hier repeteert met zijn band. Maar R10 is ook de uitvalsbasis van Binthout. Een bijzonder bedrijf met hart voor hout én mensen.

Zwolse pioniers

Karst Klein en Cor Wobma van Binthout zijn echte pioniers. Hun drive om sociaal te ondernemen, resulteerde twee jaar geleden in Binthout. Met recht een uniek concept, want Binthout is het eerste bedrijf in Nederland waar hout van lokale bomen wordt ontworpen en verwerkt tot mooie designproducten (deels) door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

leerinkbeekDe geur van gemalen hout

Het verhaal van Binthout begint bij Karst. Als medewerker van een houtzagerij belandt hij meer achter het bureau dan de werkbank. Hij mist de geur van gemalen hout en dat knaagt. Karst neemt een dag in de week vrij om zelf kleinschalig hout te bewerken en dat smaakt al snel naar meer.

 

Zingeving

Cor werkt op dat moment als grafisch ontwerper en mist ook iets extra’s in zijn werk. Een stuk zingeving. Werk waarmee hij écht iets kan betekenen voor anderen. Als Karst op zijn pad komt, wordt al snel duidelijk dat ze beiden een passie delen voor houtbewerken en de zorg voor kwetsbare mensen. Een bijzondere
combinatie dat uiteindelijk resulteert in een gloednieuw concept: Binthout.

 Parken en speeltuinen

Karst en Cor klodikkebank_2ppen aan bij de gemeente Zwolle met de vraag   of zij gekapte bomen in de stad mogen bewerken tot designermeubels onder andere voor het openbaar groen. Geen alledaagse vraag, maar na ruim een jaar intensief overleg resulteert het wel in een mooie samenwerking. Binthout krijgt de bomen van de gemeente aangeleverd. Zij maken er in opdracht een fraaie buitenmeubel van en de gemeente plaatst het daarna in parken en speeltuinen of waar ook maar mogelijk.

 

Rode Beuk

De samenwerking slaat aan en ook andere gemeenten kloppen aan de deur. Verder verkoopt Binthout via de webshop en leveren ze aan enkele winkels in Nederland.

Veel bekendheid krijgt het bedrijf begin 2015 door de kap van de eeuwenoude rode Beuk aan het van Nahuysplein (zie foto). zagenrodebeukDe boom wordt later dit jaar bewerkt tot broodplanken en die vinden op voorhand al gretig aftrek. “Een advertentie op Facebook leverde binnen een week tijd al 350 voorinschrijvingen op. Ik heb een wachtlijst moeten aanleggen,” verontschuldigt Karst zich. “Hout blijft een natuurproduct. Ik heb geen idee hoeveel broodplanken ik daarvan krijg. Dat kunnen er duizend zijn, maar ook tweehonderd.”

 

Kwetsbare mensen

jutjesriet“Werkgelegenheid creëren staat bij ons voorop,” vervolgt Cor. “Sociale werkvoorzieningen staan onder druk of verdwijnen. Onvoorstelbaar, want er zal altijd een groep kwetsbare mensen blijven die extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Wij voorzien in een groeiende behoefte. Bewoners van zorgorganisatie Frion bijvoorbeeld, werken als houtbewerkers in onze werkplaats in Hasselt.”

 

Pionieren in de polder

Binthout groeit en oogst bewondering door het koppelen van idealisme aan een business model. Toch is het voor Karst en Cor ook veel pionieren in de polder. “Probeer een bank maar eens te overtuigen als je vertelt dat je design meubels wilt gaan maken van lokaal hout door mensen met een arbeidshandicap. Dan moet je met een heel goed plan komen en veel doorzettingsvermogen. Het zijn taaie processen waar je doorheen moet. Maar we zijn wél altijd trouw gebleven aan ons doel. Niets is mooier dan mensen zien opbloeien. Dat geeft een waanzinnige kik! Wij stappen in het gat dat straks valt in de maatschappij. We hollen het uit en vullen het in. Dat is onze missie.”

 

Zingeving vind je in de verhalen van Verhaalkracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verhaalkracht

Yvonne de Haan
Dr. Klinkertweg 21-27,
8025 BR Zwolle 
06-38897671
yvonne@verhaal-kracht.nl