Blog

“Je verleden bepaalt niet je toekomst”

“Je verleden bepaalt niet je toekomst”

In april dit jaar maakte ik tijdens een ondernemersbijeenkomst kennis met Marit van Hunen uit Ridderkerk. Zij leidde een workshop waarin de boodschap was: Kom uit je comfortzone en ga voor je droom! Ik luisterde geboeid naar haar verhaal en ook al vertelde ze niet veel over zichzelf; ik voelde aan dat deze vrouw het nodige had meegemaakt en dat ze had moeten knokken voor het ondernemerschap, maar meer nog om te mogen zijn wie ze wil zijn. Marit stond open voor een interview. Haar openheid trof mij toen ze haar aangrijpende geschiedenis vertelde. Maar bovenal was ik onder de indruk van haar moed en doorzettingsvermogen om te knokken voor haar eigen geluk en dat van haar gezin. Lees hier haar bijzondere verhaal.   “Ik ben opgegroeid als vierde kind in een groot gezin van twaalf kinderen. We waren aangesloten bij een van de strengste religieuze bewegingen. Mijn vader werd zelf leider hiervan, splitste zich af van elke vorm van samenwerking en toezicht en vormde een eigen, zeer besloten gemeenschap. Wij namen onze intrek in een oude boerderij in een buurtschap bij Utrecht waar naast ons gezin al een groot gezin woonde.

Lees verder

“Ondernemen voelt soms alsof je in je blote kont staat”

“Ondernemen voelt soms alsof je in je blote kont staat”

Annemieke Tissink wist op haar achttiende al dat ze zelfstandig ondernemer wilde worden. Geen makkelijke keus voor iemand die uit angst voor afwijzing zichzelf amper zichtbaar durfde te maken. Maar haar drive was sterker dan haar angst. Ze zette de stap naar zelfstandig ondernemerschap en met succes. Twaalf jaar later is ze samen met haar man en zakenpartner Pieter Henzen eigenaar van de Puurst Ondernemersacademie en hebben ze samen al vele honderden ondernemers geholpen in heel Nederland. Naast persoonlijke coaching verzorgen ze trainingsdagen, netwerkevents en kijken ze al stiekem vooruit over de landsgrenzen heen. Een gesprek met een bevlogen ondernemer. “Het idee voor het zelfstandig ondernemerschap ontstond tijdens mijn eerste bedrijf, een mini-onderneming binnen mijn Hbo-studie marketing. Maar voordat ik als ondernemer anderen kon helpen, moest ik mezelf ook zichtbaar durven maken. Maar netwerken en acquisitie vond ik vreselijk. Ik voelde een enorme angst om te worden afgewezen. Dat had te maken met mijn verleden. Als kind ben ik behoorlijk gepest en leraren zagen weinig potentie in mij. Dat had me bang en onzeker gemaakt. En als je heel veel afwijzing kent, is het niet heel natuurlijk om zelfbewust op potentiele klanten af te stappen en te zeggen: ‘Hier ben ik.’”

Lees verder

Maak je bedrijfsjubileum onvergetelijk met Jubileumglossy

Maak je bedrijfsjubileum onvergetelijk met Jubileumglossy

Vier jij een jubileum op je werk, gaat je directeur met pensioen? Introduceer je een nieuwe product of dienst? Maak het moment extra bijzonder met een jubileummagazine van Jubileumglossy. In dit blog vertel ik je alles over de totstandkoming van Jubileumglossy en geef ik tips en inspiratie voor jouw bedrijfsmagazine. Het was het najaar van 2017 toen ik (Yvonne) plannen maakte voor het komend jaar. Het leek me heel mooi en waardevol om iets te gaan doen met het schrijven van jubileumverhalen. Hoe leuk is het om mensen aan het woord te laten vertellen over hun werk, werkervaring en drijfveren.

Lees verder

“De kracht van de Zwolse economie komt uit de basis en niet uit de top”

“De kracht van de Zwolse economie komt uit de basis en niet uit de top”

In oktober 1993 begon Jacco Vonhof als zelfstandig glazenwasser met Novon Schoonmaak in Zwolle. Met een ladder en een oude bestelwagen bouwde hij stap voor stap zijn bedrijf op. Nu 25 jaar later telt Novon Schoonmaak vier vestigingen en heeft het bedrijf ruim 2000 medewerkers. Naast het eigenaarschap zet Jacco zich in voor tal van Zwolse initiatieven op economisch, cultureel of sportief gebied. Wat drijft deze ‘opmerkelijke’ ondernemer? “Ik voel me schatplichtig aan mijn medewerkers en aan de stad.” “De eerste jaren van mijn bedrijf waren pittig. Ploeteren, bikkelen. Hele dagen op de ladder. Toch groeide Novon Schoonmaak heel geleidelijk en verschoof mijn werk na een aantal jaren van schoonmaker naar leidinggevende. Ik merkte dat daar niet mijn kracht lag. Ik kon het misschien wel, maar kreeg er geen energie van.

Lees verder

Academiehuis geeft Grote Kerk nieuwe toekomst

Academiehuis geeft Grote Kerk nieuwe toekomst

In de Grote- of Sint Michaëlkerk huist sinds juni vorig jaar het Academiehuis. Hier komen activiteiten op het gebied van cultuur, educatie, spiritualiteit en zingeving bij elkaar. Kwartiermaker Jolanda van Echten zet zich in om Academiehuis de Grote Kerk meer naamsbekendheid te geven en de organisatie, die grotendeels draait op vrijwilligers, verder te professionaliseren.

Lees verder

Weet wat je drijft. Dat geeft brandstof om door te gaan als het tegenzit

Weet wat je drijft. Dat geeft brandstof om door te gaan als het tegenzit

William Meister is 46, maar heeft al vele levens achter de rug. Geboren en deels opgegroeid in Zuid-Afrika, droomde hij van een leven als militair. Tegelijkertijd wilde hij ook voorganger worden. Na een jeugd vol uitdagingen, werd hij het allebei, maar zijn levensgeluk vond hij uiteindelijk in het werk als ondernemerscoach. Zijn missie: anderen inspireren om te blijven geloven in je dromen. Een gesprek met een bevlogen inspirator. Als kleine jongen wilde je militair worden of dominee. Twee compleet tegengestelde beroepen. Was er een gemene deler? Nee, hooguit het werken met mensen en het beste uit mezelf halen. Ik bracht mijn eerste jaren door in Zuid-Afrika, maar kwam ook vaak bij familie in voormalig Rhodesië (Zimbabwe). Daar zag ik militaire colonnes, roadblocks en checkpoints. Dat maakte heel veel indruk op mij. Dat wilde ik ook. Tegelijkertijd merkte ik dat ik goed kon luisteren, verbinding kon maken met anderen en ik werd – en word – gedreven door een groot rechtvaardigheidsgevoel. Een eigenschap die heel essentieel is in beide beroepen. Zo ontstonden deze twee dromen en die heb ik vastgehouden toen ik naar Nederland kwam.

Lees verder

Jouw profieltekst op een manier die bij je past

Jouw profieltekst op een manier die bij je past

Ben jij ondernemer en worstel je met de vraag: ‘wat onderscheid mij van mijn collega’s?’ Vind je het lastig om je eigen webteksten te schrijven en stel je het schrijven van je eigen profieltekst voor je uit? Stop met ploeteren. Ik help je graag verder.

Ik help je graag

Wie ik ben? Yvonne de Haan van Verhaalkracht. Ik ben tekstschrijver en Storyteller en ontmoet regelmatig ondernemers die het lastig vinden om over zichzelf te vertellen. Vaak hoor ik dan: ‘mijn verhaal is niet zo bijzonder’, of nog erger ‘ik heb niets te vertellen’. Als ik met ze in gesprek ga, komen vaak de mooiste verhalen naar boven over hun motivatie, drijfveren en ervaringen in het ondernemerschap. Kortom; iedereen heeft een goed verhaal, maar het opschrijven is soms lastig.

Lees verder

Beschikbaar voor interim-communicatie opdrachten

Beschikbaar voor interim-communicatie opdrachten

Vanaf januari ben ik beschikbaar als interim-communicatiemedewerker bij voorkeur binnen non-profitorganisaties zoals overheidsinstanties, zorgbedrijven en welzijnsorganisaties. Hieronder vallen ook communicatie- of reclamebureaus die zich inzetten voor deze sector.

Communicatie, social media & events

Mijn hart ligt bij het schrijven en ik zie voor mezelf vooral een rol weggelegd als communicatiemedewerker, redacteur of Storyteller. Ook zet ik graag mijn kennis en ervaring in om mee te denken bij de opzet en uitvoer van marketing- en communicatieprojecten. Naast schrijven heb ik ook ervaring met het organiseren van evenementen en zet daarbij (uiteraard) social media in om meer naamsbekendheid te geven aan het project.

Lees verder

“Mijn baan is niet mijn werk, maar mijn roeping”

“Mijn baan is niet mijn werk, maar mijn roeping”

Lucia Dam-Fer is opbouwwerker voor welzijnsorganisatie De Schoor in de wijk Tussen de Vaarten in Almere. Ik ken Lucia nog van onze opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool van Amsterdam. Eens in de zoveel tijd kruizen onze wegen elkaar weer. Ik waardeer Lucia’s enorme gedrevenheid en passie waarmee zij zich inzet voor anderen in de samenleving. Zij vertelt zelf over haar drijfveren en ervaringen in mijn rubriek ‘Drijfveren’.

Lees verder

‘Ik wil dat mijn klanten de troon bereiken’

‘Ik wil dat mijn klanten de troon bereiken’

In mijn nieuwe serie ‘Drijfveren’ vertellen mensen die ik bewonder over hun drijfveren en kernwaarden die leidend zijn om hun doel(en) te bereiken. Deze keer staat vormgeefster Miranda Kruse van Kruse Beeldende Communicatie centraal. Zij vertelt over haar worsteling om haar eigenheid te vinden en te ondernemen op haar eigen manier.

Lees verder

“Eigenlijk moet jij een palmboom zijn”

“Eigenlijk moet jij een palmboom zijn”

“Eigenlijk moet jij een palmboom zijn?” Ik keek mijn gesprekspartner vragend aan. Wat bedoelde hij hier nu mee. Die persoon was William mijn business coach die mij coacht in mijn ondernemersstappen. Ik wil persoonlijke verhalen en Storytelling inzetten om bedrijven en organisaties beter zichtbaar te maken. William helpt mij om die plannen te concretiseren.

Lees verder

Wijze levenslessen van Pippi Langkous

Wijze levenslessen van Pippi Langkous

Pippi Langkous! Wie is er niet groot mee geworden. Het vrolijke meisje met de rode vlechtjes en dito sproetjes was mijn grote jeugdheld, maar ik denk wel de held van elk kind. Met haar aapje Meneer Nilsson en paard Witje bestierde ze Villa Kakelbont en ze durfde en deed alles.

Lees verder

Mijn leraar Duits had ’t goed begrepen

Mijn leraar Duits had ’t goed begrepen

“Durch, für, ohne, um, bis, gegen, entlang!!” In mijn gedachten zie ik nog mijn leraar Duits als een soort hoofd van de commando’s door het klaslokaal van MAVO4 stampen terwijl hij de voorzetsels van de vierde naamval opdreunt. En met effect. Ze zitten in mijn geheugen geramd om er nooit meer uit te gaan.

Lees verder

Levensverhalen & Storytelling: de nieuwe koers van Verhaalkracht

Levensverhalen & Storytelling: de nieuwe koers van Verhaalkracht

Levensverhalen schrijven is mijn passie. Dat heb ik vorig jaar ontdekt bij het schrijven van #Alarmbellen. Ik ben ervan overtuigd dat persoonlijke verhalen het meest tot de verbeelding spreken van lezers. Storytelling wordt niet voor niets steeds populairder. Eerlijke verhalen met een randje worden steeds vaker ingezet als onderdeel van de communicatiestructuur binnen bedrijven en organisaties. Ik zoek naar een eigen manier om mijn klanten daarmee te helpen. Dat is een zoektocht waarin ik jou, mijn lezer, meeneem op mijn reis. In mijn blogs lees je over de stappen die ik zet in dit proces. Best spannend om me zo kwetsbaar op te stellen, maar tegelijkertijd voelt het goed om deze stap te zetten. Lees je mee?

Lees verder

Help Chafik zijn verhaal te vertellen

Het is al weer ruim tien jaar geleden dat Nederland werd opgeschrikt door de Schipholbrand. Elf bewoners van het detentiecentrum op Schiphol-Oost kwamen om het leven in een verwoestende vlammenzee. Chafik Chnachi overleefde ternauwernood, maar raakte ernstig getraumatiseerd (PTSS) door zijn ervaringen en het gebrek aan adequate mentale hulp daarna.

Lees verder

Stop met (saaie) informatie delen en start met verhalen vertellen

Stop met (saaie) informatie delen en start met verhalen vertellen

Wist je dat wij bijna al onze beslissingen nemen op basis van gevoel en instinct? Ons Reptielenbrein en Limbisch brein maken de dienst uit in onze hersenpan als het aankomt op keuzes maken. Dat doen we soms bewust (ons onderbuikgevoel), maar in bijna 95% van alle gevallen gebeurt dat onbewust.

Lees verder

De tijd is rijp voor Zowell

BLOGRUBRIEK ‘ZICHTBAAR SOCIAAL’

De maatschappij verhardt en er lijkt steeds minder ruimte voor naastenliefde. Ik heb veel moeite met die hardheid en streef juist naar meer liefde in de samenleving. Gelukkig ben ik lang niet de enige. Bedrijven, ondernemers en andere instanties of initiatieven met een ‘sociaal hart’, bied ik een podium in mijn blogrubriek ‘Zichtbaar sociaal’. Deze keer: Zowell.

Lees verder

Binthout heeft hart voor hout én mensen

Binthout heeft hart voor hout én mensen

BLOGRUBRIEK ‘ZICHTBAAR SOCIAAL’

De maatschappij verhardt en er lijkt steeds minder ruimte voor naastenliefde. Ik heb veel moeite met die hardheid en streef juist naar meer liefde in de samenleving. Gelukkig ben ik lang niet de enige. Bedrijven, ondernemers en andere instanties of initiatieven met een ‘sociaal hart’, bied ik een podium in mijn blogrubriek ‘Zichtbaar sociaal’. Deze keer: Binthout

Lees verder

Hoezo schrijfangst? Get into the right flow!

“Is mijn verhaal wel interessant genoeg?” “Wat heb ik nou te melden?” Herken je die vragen en weerhouden ze jou ervan om te gaan schrijven? Heb je genoeg inspiratie voor mooie blogs of andere content. Maar houdt dat vervelende stemmetje in je gedachten je tegen? Eén geruststelling. Er zijn heel veel mensen die net als jij worstelen met een schrijfdrempel. En het mooie is…  Untitled design-4 Ik kan je helpen om die drempel te verlagen.

Lees verder

Wow! Als dat eens mogelijk zou zijn

Zet je dromen en verlangen op papier en deel ze, vraagt online Business Coach Simone Levie vandaag. Ik volg Simone al een tijdje. Een inspirerende en succesvolle vrouw die heel open en eerlijk is over haar succes, angsten, dromen en idealen. Deze week doe ik mee aan haar elfdaagse F**k it Shine Your Light Challence en daagt ze mij uit om mijn dromen te delen. Die uitdaging ga ik graag aan.  Schermafbeelding 2015-06-18 om 12.47.29 Liefde en respect Ik vraag het vaak aan mijn klanten, maar wat wil ik zelf nu echt? Als ik mijn droom visualiseer zie ik een mooie, groene wereld met meer zorg, liefde en aandacht voor mens en milieu. We zijn zuinig op dat wat er is, zodat volgende generaties met een gerust hart kunnen wonen op ons aardbolletje. Maar ik zie ook een wereld waarin oorlog en geweld niet meer bestaat en kinderen veilig kunnen opgroeien. Wow, als dat toch eens mogelijk zou zijn!

Lees verder

De drive van ‘herbergier’ Annemiek de Wolf

BLOGRUBRIEK ‘ZICHTBAAR SOCIAAL’ De maatschappij verhardt en er lijkt steeds minder ruimte voor naastenliefde. Ik heb veel moeite met die hardheid en streef juist naar meer liefde in de samenleving. Gelukkig ben ik lang niet de enige. Bedrijven, ondernemers en andere instanties of initiatieven met een ‘sociaal hart’, bied ik een podium in mijn blogrubriek ‘Zichtbaar sociaal’. Deze keer: Annemiek de Wolf, ‘Herbergier’ van Daklozenopvang DeAnnemiek de Wolf Herberg. Zij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de financiën. Annemiek vertelt over haar werk, ervaringen en haar toekomstdroom voor de Herberg. OVER DE HERBERG De Herberg aan de Zwolse Nijverheidsstraat is zes jaar geleden ontstaan vanuit een burgerinitiatief en opgezet in samenwerking met de gemeente, RIBW GO en met negen woningbouw-corporaties uit Zwolle en uit de regio. Het gebouw aan de Zwolse Nijverheidsstraat telt in totaal 75 opvangplekken: 14 beschermd woonplekken en 61 plekken voor daklozen. Van deze plekken zijn er 45 gemiddeld bezet. ‘De Herberg biedt perspectief op een betere toekomst’ Meervoudige problemen                                                                       “Veel mensen komen hier met meervoudige problemen. Een verslaving, een verbroken relatie of plotselinge werkloosheid en geldproblemen. Dan kan het snel bergafwaarts gaan met mensen. We krijgen hier mensen binnen die een eigen onderneming hadden en door de crisis dit zijn kwijtgeraakt. Wij bieden ze een omgeving waarin ze enigszins tot rust kunnen komen en weer zicht krijgen op hun leven. Wij helpen ze met het regelen van medische of psychische hulp als dat nodig is. Of we brengen de schuldproblematiek in kaart. Vergeet niet dat heel veel instanties zich met je gaan bemoeien als je je huis kwijt raakt. Veel mensen die hier komen zijn gefrustreerd en teleurgesteld. Niet alleen in zichzelf, maar soms ook in de omstandigheden en instanties waarmee ze te maken hebben. Onze ondersteuning helpt deze mensen om langzaam weer perspectief te krijgen op een betere toekomst.”

Lees verder

“Ik krijg hier heel veel energie van”

In mijn blogrubriek ‘Zichtbaar sociaal’ belicht ik elke maand een sociaal bedrijf of project. Wat zijn de drijfveren van de mensen achter deze nieuwe initiatieven? Wat onderscheidt hun van andere ondernemers en wat is hun toekomstdroom?

Minou Gosker is voor mij geen onbekende. Begin jaren negentig waren we klasgenoten van de MAVO op het Thomas a Kempiscollege in Zwolle. Daarna gingen we allebei onze eigen weg en kwamen we elkaar af en toe nog eens tegen. Maar het werd tijd om bij te praten toen ik hoorde dat ze was gestart met de Lunchwinkel. Een bijzondere lunchroom waar het eten o.a. wordt bereid en geserveerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar zit een mooi verhaal in en dat vond Minou gelukkig ook. Zij vertelt over haar passie voor mensen en haar droom met de Lunchwinkel.

Minou Gosker - Lunchwinkel 20141103_164355Wakker stoten “Het idee voor de Lunchwinkel is langzaam gegroeid toen ik nog werkte voor zorgorganisatie Frion. Ik zocht naar een manier om ‘werk’ plekken te realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar wel in het hart van de samenleving. In samenwerking met het bedrijf van mijn man Merijn; Gosker Zorg BV lagen er meer mogelijkheden. Gosker Zorg heeft een cadeauwinkel en atelier. De producten worden gemaakt en verkocht door mensen met een verstandelijke beperking. Daarmee biedt hij dus ook dagbesteding aan. Merijn groeide uit zijn bedrijfspand en was naar iets anders op zoek, toen mijn plannen voor de Lunchwinkel concreter werden. Op een gegeven moment werd ik ’s nachts wakker en wist ik het. Ik stootte Merijn wakker en zei; ‘Ik ga het roer omgooien’ nu is het echt tijd dat ik ook een eigen bedrijf ga starten.”

Lees verder

Waarom Verhaalkracht?

Begin vorig jaar ben ik verhuisd naar netwerkkantoor 2Connext in Zwolle. Tegelijkertijd bekroop mij het gevoel dat ik mijn bedrijf naar een hoger plan wilde brengen. Ik was een allround tekstschrijver en schreef over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ook over onderwerpen waarmee ik minder affiniteit had.

Raken en inspireren met verhalen mariska

Ik voelde dat het tijd was voor een nieuwe koers van mijn bedrijf. Daarover ging ik nadenken, kennis vergaren, kansen onderzoeken en plannen maken. Zo ontdekte ik al snel dat ik meer wilde dan alleen teksten schrijven. Ik wilde ondernemers verder helpen. Niet alleen door over hen te schrijven, maar ze ook te leren hoe ze zelf goede teksten kunnen schrijven en die te delen. Goede persoonlijke verhalen waarin de passie voor het ondernemerschap vanaf spat. Dat zijn verhalen die mensen raken en inspireren.

Lees verder

Verhaalkracht

Yvonne de Haan
Dr. Klinkertweg 21-27,
8025 BR Zwolle 
06-38897671
yvonne@verhaal-kracht.nl