#Alarmbellen
Proloog
‘Achteruit jij, anders schiet ik je door je kop.’ De marechaussee blaft zijn woorden in mijn gezicht. Voor ik het weet, kijk ik in de loop van een geweer. De ogen van de man staan strak en ik verstijf van angst. Velen van ons zijn op tijd uit onze cellen bevrijd, maar we zijn nog niet compleet. Ik hoor het gegil en geschreeuw van de mensen die nog vastzitten. Ik hoor het gebonk van hun machteloze vuisten op de deuren. Ik moet terug. Hier mogen geen mensen doodgaan. Ineens denk ik aan die Oekraïense vrouw en mijn gedachten gaan terug naar woensdagmiddag. Toen heb ik haar nog gezien in de recreatieruimte. In tranen bij het afscheid van haar man.
Dat beeld grijpt me bij de keel. Zij zit nog vast, maar deze vrouw moet mee. Ik wil niet dat ze doodgaat. Het mag niet. Het kan niet. Ik wil naar haar toe. ‘Die vrouw in cel 14 moeten we redden,’ schreeuw ik tegen de rest.
Maar ik krijg de kans niet. Voor ik weet wat er gebeurt, wordt er een dienstwapen getrokken en op mij gericht. Binnen een half uur kijk ik twee keer de dood in de ogen. Ik ben gevlucht uit een brandende cel en nu dreig ik te worden doodgeschoten. En dat alleen maar omdat ik iemands leven wil redden.
Dit is de proloog uit mijn boek #Alarmbellen. De biografie van Chafik Chnachi. Hij overleefde in 2015 de Schipholbrand. Bij dit inferno kwamen elf gedetineerden (uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen) om het leven in het detentiecentrum op Schiphol Oost. Chafik overleefde ternauwernood, maar is voor het leven getekend.
In #Alarmbellen lees je hoe deze rampzalige dag en de periode daarna voor hem verlopen is. Maar het boek gaat verder. Chafik vertelt uitgebreid over zijn moeizame en soms traumatische jeugd in zijn moederland Marokko. Zijn wens om in Nederland, het geboorteland van zijn oma, een nieuw, maar wel illegaal, bestaan op te bouwen. Dat doet hij met alle risico’s die daarbij horen. Hij wordt drie keer opgepakt, waarvan de laatste keer in 2005. Hij wil Nederland definitief de rug toekeren, maar zover komt het niet….
Wil je meer weten of het boek kopen of bestellen? Kijk dan op bol.com of Scholten Uitgeverij. #Alarmbellen is ook verkrijgbaar in meerdere Zwolse boekhandels, o.a Waanders en Westerhof.
#Alarmbellen is tot stand gekomen dankzij een crowdfundingscampagne met Love 2 Fund. Onderstaande organisaties en ondernemers hebben meegewerkt aan de realisatie. Het boek is gepresenteerd op 7 mei 2016 in de Kantine in Zwolle. Zie hieronder de foto’s. (foto’s: Sabrina Schot)
Zwolle Actief (dagbesteding dak- en thuislozen in Zwolle) – Arend Jan Poelarends
Daklozenopvang de Herberg, Zwolle (Annemiek de Wolf)
Annemarie Zijl (vormgeving)
Sandra Oosterveen (eindredactie)
Scholten Uitgeverij – Cees Scholten
Love to Fund – Rudy den Butter
#Alarmbellen in de media
Chafik en ik waren op 3 december 2015 te gast in Overijssel Vandaag van RTV Oost. Daar mochten we vertellen over de start van de Crowdfundingscampagne.